• Liefst 170 deelnemers en 45 honden zijn er. Daarnaast nog ruim honderd kinderen van diverse basisscholen.  De gehele wedstrijd vindt plaats in aanwezigheid van Sinterklaas. Mede daardoor is deze zondag, 19 november een dag die lang in het geheugen zal blijven als een bijzondere sportdag. Het begint al met de weersomstandigheden. Met de storm van vorig jaar in gedachten én de negatieve weersvoorspellingen geeft  de voortdurende aanwezigheid van de zon juist dat opgewekte gevoel waar je zo’n behoefte aan hebt als het dagenlang miezerig is.

    De bijna vijftig honden willen al direct van start zodra ze hun auto mogen verlaten.  Zelden zoveel  hardlopende honden gezien. Elke tien seconden mag een koppel (hond met baas) van start gaan. Ze zijn met moeite in toom te houden met als gevolg dat vele begeleiders de eerste stijging in het parcours hijgend moeten nemen. Daardoor hebben ze weinig aandacht voor het fraaie uitzicht vanaf die hoogte over de Baggelhuizerplas. Op het pad langs de bosrand kan de ademhaling wat gelijkmatig worden maar dan is er al de passage over meerdere venijnige heuveltjes gevolgd door het strand. Elke deelnemer noemt het mulle zand het zwaarste gedeelte. Voor de ervaren lopers  is het een mooie training voor de Halve Marathon van Egmond.

    De gehele entourage waarin de wedstrijden plaatsvinden is uniek. Door het weidse uitzicht kan het publiek de lopers op grote afstand volgen. De beloning komt bij de doorkomst tegenover het Strandpaviljoen waar verreweg het meeste publiek is verzameld. Onder gejuich kunnen de deelnemers de volgende ronde inzetten. Intussen is de schooljeugd van de basisscholen zich al aan het voorbereiden voor hun wedstrijden over een, twee of drie rondjes van elk 500 m.
    100 kinderen terugzien om een welbestede zondag.  De beste drie van elke categorie krijgt van Sinterklaas en zijn beide Zwarte Pieten de prijs uitgereikt. Sommige kinderen staan hem langdurig aan te kijken. Zich af te vragen of dit wel  de echte Sinterklaas zou kunnen zijn. Gelet op de traagheid van voortbewegen en bedachtzaamheid van praten is het in elk geval niet de jongste meer.

    Jelle.