• Eddy Hedemann, lid van de marathongroep van AAC'61, loopt op 30 maart 2019 zijn 100ste marathon. De Drents Friese Woldmarathon. Marc van der Valk en Jildert Visser vergezellen hem bij deze 100ste marathon en ook Gerik Mik, ultrarunner uit Groningen, loopt grotendeels mee.

    Marc en Jildert komen om 10.15 uur bij Eddy thuis en starten met koffie en appelgebak met slagroom. Een half uur later vertrekken we naar Diever om daar mooi op tijd aan te komen. Daar treft Eddy Sjoerd Slaaf die net te horen heeft gekregen dat hij ernstig ziek is; samen met Ronald organiseert hij al vele jaren heel veel marathons onder een kleine hechte groep marathonlopers. Verslagenheid. Ze komen voor Eddy en dat doet hem wel wat.

    Eddy krijgt een speciaal startnummer: 100. En van Gerik een rugnummer: "Eddy Hedemann, 100 marathon man". En zo gaan we van start. De eerste kilometers met een tempo van 6:15 min/km. Prima. Elke 6 kilometer een verzorgingspost en daar maken we dankbaar gebruik van, want het is een prachtige dag, maar voor hardlopen al wat aan de warme kant: zo'n 16-18 C en dat zijn we nog niet gewend. Marc en Jildert kunnen Eddy bijhouden ondanks dat ze twee weken geleden de 63,5km Vuurtoren Trail op Ameland hebben gelopen; dit is voor de kameraadschap en daar doe je wat voor. Gerik is nog niet volledig hersteld van zijn liesblessure en heeft in de tweede helf er wat moeite mee; hij laat ons gaan.

    Bij 39 km komen twee heren ons tegemoet lopen in zwart AAC'61 Marathongroep shirt: Jenne Klasens en Henri Ploeg. Ze lopen met ons mee. We passeren in de laatste paar honderd meter het hunebed van Diever. En in de laatste bocht staat Petra, de vrouw van Eddy, met Charlie, de hond. Charlie wordt losgelaten en herkent z'n baasje meteen en rent gezellig mee. Eddy voorop en de vier marathongroepleden er achteraan. Folkert Tienkamp staat bij de finish te speakeren en ontvangt Eddy met een 100 marathon beker. Bij de finish staan meerdere marathongroep leden Eddy te verwelkomen. Hij krijgt bloemen en een gouden lijst met hardloopschoenen.

    "Het was een mooie dag", aldus Eddy.