• Op een zonnige nazomerse zaterdagmiddag zijn we door ’n Boel Plezier uitgenodigd voor een petanque clinic al kent iedereen dat beter als het spelletje jeu de boules. Met 10 enthousiastelingen zijn we vanuit de AAC’61 er na toe gegaan heel nieuwsgierig over wat ons te wachten stond.

  In het gezellige clubhuis aan de Rode Heklaan werden we ontvangen en onder het genot van een kop koffie werden ons de wedstrijdregels uitgelegd. Dat de regels wat uitgebreider en anders zijn dan bij de bekende camping jeu de boules zal niemand verbazen en kreten als pointeren, tireren, triplette etc. zijn voor ons ook geen dagelijkse begrippen. Met al die regels erbij twijfel je of je wel bij het goede spel bent beland dus het beste is om maar te beginnen en te ervaren wat petanque eigenlijk is!

  Onder begeleiding van een ervaren wedstrijdspelers werden de teams ingedeeld in doublettes, dit is de vorm waarbij twee teams van elk twee personen tegen elkaar spelen.

  Na het uitreiken van wedstrijd ballen en de toss mag het butje (klein balletje) worden gegooid op een speelveld van grind, zand o.i.d, elke ondergrond mag behalve gras (camping!). De 1e bal wordt neergelegd liefst zo dicht mogelijk bij het butje en dan begint de strijd die naast gooi(bal)vaardigheid en samenwerking bestaat uit strategie en van dat laatste hadden we te weinig kaas van gegeten bleek vrij snel.

 • Een wedstrijd duurt ongeveer 30 minuten of gaat tot een van de partijen 13 punten heeft behaald. Een speciaal meetlint moet regelmatig de discussie slechten wie er het dichts bij het butje ligt.

  Na twee zinderende ronden met wisselende teams kon de (individuele) eindstand worden opgemaakt onder het genot van een drankje. Gelukkig vielen de wedstrijdspelers buiten de prijzen en bleek Sietske Geuzinge de grote winnaar te zijn op één puntje gevolgd door Babs van Essen, beide hebben een mooie fles wijn gewonnen.

  Naast een hele gezellige middag hebben we ook ervaren hoe spannend en lastig het spelen van petanque is en dat het wel iets meer is dan een balletje gooien. Ook al is wel even iets anders dan hardlopen of hoogspringen, ook hier geldt dat je alleen met trainen een hoger niveau kunt bereiken.  Wil het zelf eens spelen….? Op de clubdag op 5 oktober  krijg je de mogelijkheid om het zelf te ervaren wat voor een kick het geeft  als je een vijandelijke boule wegschiet!

  Enkele weetjes:

  • Petanque een wedstrijdsport is met “beroepsspelers”
  • Dit op de televisie wordt uitgezonden in stadions met grote aantallen toeschouwers
  • ’n Boel Plezier wedstrijden speelt door het hele land
  • Er regelmatig toernooien worden georganiseerd met interessante prijzen
  • Dat veel jeugd dit spel speelt, ook op wedstrijdniveau
  • Enzo Knol lid is van ’n Boel Plezier