• Frame Running

 • AAC’61 heeft naast de reguliere atletiek onderdelen ook een aanbod voor aangepast atletiek. Dit is Frame Running (voorheen heette dit Race Running).

 • Frame Running is een paralympisch onderdeel van de para-atletiek. Dit jaar nog niet op de Paralympische Spelen, maar in Parijs in 2024 staat het voor het eerst op het programma. In de afgelopen jaren is het wel geprogrammeerd geweest op de Europese Kampioenschappen Para-atletiek 2018 en 2020 (Berlijn, Duitsland en Bydgoszcz, Polen) en de Wereld Kampioenschappen in 2019 (Dubai, Verenigde Arabische Emiraten).

  Bij deze wedstrijden is de doelgroep atleten met een hersendysfunctie.

  De sport is echter voor een veel grotere doelgroep zeer geschikt. Frame Running wordt beoefend met een frame met 3 wielen, een borststeun, een zadel en een stuur. Hierdoor komt er geen druk op heupen, knieën en enkels. Mensen die moeite hebben met lopen kunnen zich hierdoor makkelijk verplaatsen en zelf hardlopen.

  In Nederland zijn er meerdere verenigingen die deze tak van atletiek aanbieden. Bij AAC’61 is sinds 2016 een groep actief. Op dit moment zijn er 14 atleten wekelijks op de baan te vinden. Daarnaast zijn er 2 die veel in de omgeving van Assen lopen. Zij zijn de lange afstand lopers (o.a. halve en hele marathon).

  De groep is heel divers. Dit is zowel in leeftijd (4-66 jaar), als in reden van het gebruik van het frame. Meerdere atleten hebben moeite met lopen om een neurologische reden, maar ook reuma of anderszins gewrichtsklachten zijn goede redenen.

  De running frames waar AAC’61 over beschikt zijn net zo divers als de atleten. Er zijn frames uit Denemarken, Zweden, Nederland en Amerika. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken, waardoor er altijd wel eentje is die het beste geschikt is. De Zweedse frames zijn uitermate geschikt voor de snelle atleten, de Deense voor de beginners, de Amerikaanse voor de atleten die wat meer stabiliteit zoeken en de Nederlandse voor groepen atleten waarbij de frames makkelijk onderling uitwisselbaar zijn. De frames zijn over het algemeen geschikt voor personen tot 90 kg, maar de Nederlandse frames gaan wat verder. 

  De standaarduitvoering kan tot 110 kg en het speciaal ontwikkelde frame zelfs tot 150 kg lichaamsgewicht. Voor elk wat wils dus.

  Ben je meer of minder belemmerd in het lopen en wil je toch graag meer beweging of gaan sporten? Neem contact op met AAC’61 en laat je voorlichten over de mogelijkheden.

  Vragen kunnen naar het volgende e-mail adres: info@aac61.nl