Ontstaan van AAC’61
Al voor de Tweede Wereldoorlog waren er specifieke atletiekverenigingen in Assen zoals AAC’34 en Pax. Beide clubs hebben het niet gered. De oorzaak lag ongetwijfeld in de concurrentie met de bloeiende atletiekafdeling van de gymnastiekvereniging Eendracht. In de jaren vijftig werd met de toenmalige voorzitter van Eendracht, Jo Bremer, veelvuldig overleg gepleegd over een vorm van samenwerking. Tevens speelde de bekende plaatselijke atlete Gini Seidel-Jilderda een positieve rol. Plaatselijke turnverenigingen AGV, ASV en Hygiëa, die ook aan atletiek deden werden uitgenodigd. Langzaam groeide men toe naar het oprichten van een specifieke atletiekvereniging. Het streven was dat alle vier verenigingen hun atletiekbeoefeningen zouden beëindigen en het aanwezige materiaal schenken aan de nieuwe vereniging waarvan de naam in maart 1961 officieel werd bekrachtigd: Asser Atletiek Combinatie 1961.
De atleten konden jarenlang terecht op de sintelbaan van de Johan Willem Frisokazerne. Wat op die locatie ontbrak was een eigen home. Daarin kon pas eind jaren zestig worden voldaan bij de verhuizing naar een plek naast het Amelterbos waar kon worden beschikt over een 400 meter grasbaan en een 100 meter baan om sprintwerk te trainen. Dit was pas een begin maar AAC’61 wilde natuurlijk meer. Dat er uiteindelijk versneld een kunststofbaan kwam is te danken aan de Wereldspelen voor gehandicapten in 1990, bij de organisatie waarvan AAC’61 een belangrijke rol heeft gespeeld.
Begin jaren negentig kwam de triathlon in zwang. Veel lange afstand lopers zochten onderdak bij een vereniging die hen ook het organisatorisch kader wilde bieden waarbinnen ze konden wielrennen en zwemmen. AAC’61 was daartoe bereid en onderstreepte dat met een uitbreiding van de naam. Vanaf 15 november 1994 gaat achter AAC’61 een nieuwe betekenis schuil:
Asser Atletiek- en Triathlonvereniging AAC’61
Veel mensen speelden een belangrijke rol bij de groei van AAC’61. Niet in de laatste plaats bekende trainers die hun militaire opleiding genoten aan de toenmalige Militaire Sportschool in Hooghalen zoals Henk Gemser en Leen Pfrommer. Eigen leden die tot grote hoogte stegen waren o.a. Sjouk Tel, Henk Kraayenhof maar bij de huidige generatie is natuurlijk ook oud-lid Bart Bennema bekend als trainer van Dafne Schippers. Nog altijd levert AAC’61 zo nu en dan jeugdige landelijke toppers.