• Dit evenement heeft voor de 23ste maal plaatsgevonden in Frederiksberg (Kopenhagen). In 2018 was er de eerste deelname van een team NL, bestaande uit 2 atleten. Dit jaar hebben 4 atleten deelgenomen; Femke en Ikar van Haag Atletiek, Colin van Rotterdam Atletiek en Davey van AAC’61. Ook Harry Jan (teammanager) is afkomstig van AAC’61 en tevens actief in RaceRunning NL en in de internationale werkgroep RaceRunning van CPISRA.

  Het evenement bestaat uit 2 onderdelen. Het Development Camp (8 - 10 juli) en is gericht op de verdere ontwikkeling van de atleten door o.a. gezamenlijk te trainen. Maar ook op de verdere ontwikkeling van de sport door wetenschappelijke onderbouwing.

  Op 10 juli was de grote opening met een defilé met alle atleten en begeleiders. In totaal 120 atleten uit 17 landen. Niet alleen Europa was vertegenwoordigd, maar ook Saudi-Arabië, Amerika en Australië. Een waar vlaggenfestijn.

  Van 11 – 14 juli waren de wedstrijden, waarin iedereen zijn beste prestatie heeft neergezet. Onze atleten waren in staat internationaal goed mee te komen. Zo heeft Colin 3 wereldrecords in de klasse RR2 (U16) op zijn naam gezet. Colin, Ikar, Femke en Davey hebben de nodige gouden medailles bij elkaar gesprokkeld; in totaal 14!

  Het was weer een zeer geslaagde week. Er zijn de nodige contacten aangegaan, vooral met Duitsland en België. Met deze 2 landen en met Oostenrijk zullen we de komende tijd wat meer optrekken. Internationaal zijn wij met elkaar verbonden om de sport verder te verspreiden en elkaar daarin te ondersteunen.

  Dit is het jaar van de overgang van CPISRA naar IPC/WPA. Dat betekent dat er internationaal steeds meer aandacht komt voor RaceRunning als onderdeel van de para-atletiek. Deelname aan EK (Berlijn, 2018), WK (Dubai, 2019) en de internationale WPA wedstrijden. Deelname aan de Paralympics zit er aan te komen, maar dat zal niet eerder dan 2024 zijn.

  Het is een snel groeiende sport. Mede dankzij de NSGK, het Foppe Fonds, de Dirk Kuijt Foundation en de Cruyff Foundation. De organisaties hebben zich tot het uiterste ingezet om RaceRunners aan te kunnen schaffen binnen de verenigingen en de kinderrevalidatie om de drempel om te starten met deze sport zo laag mogelijk te maken.

  Assen, juli 2019          

  Harry Jan Keizer, teammanager team NL